Reykjavik, Islands hovedstad.
Selv her oppe nordpå sidder man gerne ude og får en bette øl i det gode vejr, der er vel en 16-17°, men solen varmer godt. Priserne, ja de er nogenlunde de samme
som på Åboulevarden i Århus, måske endda en smule lavere..

Det tog vel en halv times tid inden vi var fremme ved vores destination, nærmere bestemt adressen Bolholt 6, hvor de 2 lejligheder, vi havde lejet for 6 dage, skulle befinde sig. Det viste sig at være en pænt udseende, fleretagers ejendom af nyere tilsnit. Efter at have talt med en stemme i dørtelefonen blev dørlåsen åbnet og vi kunne komme ind for at hente nøglerne. I stedet for nøgler, lå der imidlertid et par kuverter med besked om at vi var blevet flyttet p.g.a. overbookning. Vi skyndte os at køre derhen - for det var jo ved at blive sent.
Vel fremme, og efter endnu en snak med en dørtelefon, fandt vi atter et par kuverter

med samme besked, men dog med et par nøgler til. De viste sig at være til en ejendom lige på den anden side af gaden, Storholt 1.
Ejendommen så måske en smule bedaget ud
udvendig, men lejlighederne var fine, rigtig
hyggelige, lidt i bohemestil, med et tydeligt
Ikea-præg i møblementet. Alt fungerede som det skulle, bortset fra det trådløse internet
som drillede Jeg fik dog dette problem klaret
v.h.a. nogle små tricks som jeg kender fra min profession, inden panikken for alvor fik tag i den yngre del af ekspeditionen.
Klokken var nu blevet 23:30 og medens Søren og Birgit pakkede ud, tog Anders og mig bilen for at søge efter et indkøbssted der
stadig havde åbent. Blot et par gader væk fandt vi en Noatun - hvad der vel nærmest
svarer til Netto i DK - som havde åbent til kl 24:00. Vi købte hastigt ind til lidt natmad og en god morgenmad.
Vi fandt senere ud af, at så sene lukketider, er noget specielt for Reykjavik, andre steder
i landet er man ikke så rundhåndede med
åbningstiderne.
Derefter var det i seng, så vi var klar til næste dag hvor vi skulle se byen.
Efter en god nats søvn, og en god solid
morgenmad af engelsk tilsnit var vi parat
til at tage ud i byen.
Udsigten, her fra den øverste lejlighed, er måske ikke den mest interessante, men lejlighederne var gode. Øverst til højre ses domkirken. Yderst til venstre velvoksne løvtræer, over disse skimtes Perlans kuppel. Den fjerne, trekantede bjergtop, knapt så langt til højre, er vulkanske Keilir. Se den anden vej nede fra gaden.

Vi kørte ind i byen og parkerede nede ved havnen, og tog så turen op ad strøget.
Der var masser af forretninger, og den første vi skyndte os ind i var en velassorteret boghandel. Der var flere af disse på strøget, men islændingene har også ry for at være et meget læsende folkefærd.
Så fortsatte vi ellers vores byvandring, medens vi indsnusede byens stemning.
Der er noget specielt over byen, som man ikke finder i andre nordiske lande, jeg vil nærmest beskrive den som klondyke-agtig. Byen er en charmende blanding af forskellige stilarter, lige fra bølgeblikshusene til store moderne beton, glas- og stålkolosser.

Efter en tur i et af de mange turistbureauer,
ja, i modsætning til i vores hjemby Århus, som
er af samme størrelse som Reykjavik, vil man gerne have turister og derfor er der adskillige turistbureauer i byen, slog vi os ned på en fortovsrestaurant og fik en enkelt "Gull" som er en af de store lokale ølmærker. Der var måske kun en 16-17° men vi kunne sagtens holde varmen i solen.
Det viste sig i øvrigt at landet havde været ramt af en længere periode med (relativt) varmt og tørt vejr og man snakkede om tørke nogle steder i landet. Det var så de sidste dage af denne periode vi nød godt af.

Efter at have drukket øllet fortsatte vi
byturen, bl.a. forbi et lille torv hvor folk lå og solede sig.
Så kørte vi "hjem" og handlede i Noatun til
aftensmaden. Efter denne tog vi ned i byen igen, denne gang for at se havneområdet.
I havnen lå den islandske flådes flagskip,
Thor, et af 3 skibe som Kystvagten råder over. Ved havnen lå også et tydeligt ambitiøst byggeri af stål og glas, vi blev enige om, at det måtte være et kongres/musikhus. Det viste sig at holde stik. Vi siden af dette en byggetomt der tydeligvis var blevet forladt efter at de gode tider sluttede i 2008.

Sådan ser en islandsk grilbar ud, udefra. De kvikke kan nok regne ud af "pylsur" betyder pølser. Et typisk parti fra midtbyen. Lukket område, adgang forbudt, og så skal man i øvrigt
ikke prøve at parkere her.

Dagen efter, medens vi drenge moslede rundt på Keilir,var Birgit på rekognoscering i byen.
Ud over en masse billeder af huse, kirker og lignende, havde hun også fået opsnuset hvor Vinbudin havde udsalg. Island har i lighed med Norge og Sverige særlige butikker hvor man under ordnede forhold kan indkøbe alkoholøse drikke over 3,5 %. Hun havde så købt nogle rigtig gode øller, idet der også på Island findes særdeles gode bryggerier.
Pudsigt nok var de ikke specielt dyre, vi havde forventet noget i retning af de horrible
norske priser, men nej ikke her, det var nærmest danske priser.

Der spejdes udover havet.   Musik/Operahuset. Desværre i modlys, klik forskellige steder på bygningen for close-ups. Indvendig her.
Nogle eksempler på de bølgeblikshuse som er så
karakteristiske for byen.
P.g.a. af manglen på ler til mursten og træ har man traditionelt bygget med træskelet og bølgeblik - som jo let transporteres til landet - som yderbeklædning.
Flere billeder her.
Vinbudin har selvfølgelig en hjemmeside, så
kan man selv checke priserne. Som tommelfingerregel kan man dividere priserne med 20, så har man dem i danske kroner.
Man kan i øvrigt ikke købe Islandske kroner
i de danske banker, fordi valutaen betragtes
som ustabil. Men der er kortautomater i lufthavnen og mange andre steder, så det er nemt nok at få kontanter, men ellers er det nemt at betale med Visa eller lignende.

Trods rygter om det modsatte foretrækker
islændingene i øvrigt at betaling erlægges i landets egen valuta.
Computer hedder tölva på islandsk, så det her er nok
et computerfirma.
  Der er lyst om natten i sommermånederne, dette billede er optaget kl 01:15 lokal tid.

De næste 2 dage var vi ikke meget "hjemme"
i Reykjavik, se "Den gyldne cirkel" og "Reykjaness". Men den sidste hele dag i Reykjavik skulle udnyttes til at se mere af byen. Om lørdagen er der en slags kræmmermarked i en stor hal ved siden af parkeringspladsen nede ved havnen. Vi skulle se om der var noget spændende, men det var der ikke, så vi begav os i stedet ud på en længere travetur gennem byens centrale dele, for at se hvad der var der. Der var naturligvis bygninger, som der i en by, af blandet arkitektur. Vi sluttede af med en god, stor kop kaffe og lige så store muffins på en

fin kaffebar, medens vi morede os over en mandsperson iklædt fjollet kostume, blive ydmyget på forskellige måder ude på gaden. I Island dyrker man åbenbart også begrebet "polterabend."
Næste punkt var byrådets gæstehus, Höfdi. Denne forholdsvis ydmyge, men smukke, træbygning var i 1986 rammen om et topmøde mellem Gorbatjov og Reagan, et møde der blev begyndelsen på afslutningen af den kolde krig. På den anden side af huset var der en lille mindeplade for at gøre opmærksom på at her modtog man den første radiokommunikation udefra i 1905.

Ja - det ligner jo ethvert andet kræmmermarked.    

Signalerne kom fra Poldhu i Cornwall, UK.
Herefter var det Perlan der stod for tur.
Perlan er bygget over 6 gigantiske varmtvandsbeholdere der er et buffersystem for varmesystemet i byen. Imellem beholderne er der et stort rum der bl. .a rummer Viking Saga Museum.
Ovenpå er der bygget en dome i glas og stål som indeholder et cafeteria, små foretninger og øverst en roterende restaurant. Hele molevitten er bygget på en høj så der er en god udsigt over byen og omegn. Neden for
en lille park som bl.a. indeholdt en kunstig
geyser.

  Perlan med skulpturer foran. De skal vistnok forestille
musikere. Model af Perlan her.
Den kunstige Geyser. Se den fra Perlan her.
Indenfor i Perlan. Se et andet billede et billede fra gulvniveau her - og her. Der er også et springvand - som vistnok skal forestille
en geyser. Se den springe her.
Der er en 360° udsigtsplatform, jeg har taget nogle
panoramaer, se herunder.
Panorama i sydlig retning fra Perlans udsigtsplatform. Man ser den kunstige geyser i udbrud. Noget af City-lufthavnen ses til venstre og derover, ude i det fjerne, ses
pyramideformede Keilir.
Panorama i mere vestlig retning, men ser nu hele lufthavnen. Den islandske præsidents residens ligger en smule til venstre for midten på tangen der stikker ud i havet.
det er en samling hvide huse med røde tage.
Så er det mod nordøst. Den nye domkirke rager godt op.
I en mere nordøstlig retning ses mere at byen, så har vi vist været hele raden rundt. Klik på det solbeskinnede fjeld for close up.
Nu var turen kommet til den nye domkirke, der er opført i beton, et materiale islændingene også er glade for. Da vi nåede frem til kirken viste det sig, at der var bryllup - det var jo lørdag. Så vi kom lige med på en kigger. Snart havde bryllupsgæsterne dog rømmet kirken og vi smuttede ind. Kirken er bygget i gotisk stil, men virker så underlig "umalet". Der var ingen udsmykning på de bare betonflader, og kun et enkelt lille mosaikvindue. Men ellers var der hvad der skulle være i sådan en institution. Men al denne sightseeing havde gjort os godt sultne, så vi besluttede at besøge
Som bonus kom vi også til globryllup   Kirken indefra efter brylluppet.

pølsevognen, ved siden af P-pladsen, nede ved havnen. Vi havde lagt mærke til den flere gange og der var altid en kø/kødrand af mennesker der skulle smage disse pølser.
Det kunne det jo ikke være helt galt, så vi
stillede os i kø og fik nogle ganske udmærkede
hotdogs. Det viste sig at være en meget berømt pølsevogn der har været i familens
eje i generation, og hvor flere berømtheder
havde indtaget hotdogs. Biksen har endda en
hjemmeside hvor man kan læse mere om
bedriften.
Så var der bare tilbage at tage "hjem" og pakke, for vi skulle jo videre dagen efter.

En eftermiddag gik der ild i en nærliggende forladt bygning - det skal vi da have med. Klik for video. Den berømte pølsebod. Lidt video her.