Kjerlingarfjöll er et subglacialt, vulkansk bjergområde, der dækker ca. 100km2. Subglacialt vil sige, at udbruddene er sket under isdække, dette medfører nogle karakteristiske, fladtoppede vulkaner og sådan ser de da også ud i dette område.
Der har ikke været udbrud siden istiden sluttede, men man kan ikke være sikker på at området er inaktivt, måske en dag, ganske uvarslet, kommer der et udbrud. Området ligger centralt i det islandske højland i højder fra ca 700 - 1500 m., mellem de to store gletsjerområder Langjökull og Hofsjökull.
Højeste punkt er Snækollur 1477 m.o.h.
Der er flere små gletsjere i området og før i tiden var her et skisportssted, som var åbent om sommeren, men denne aktivitet stoppede i år 2000 p.g.a. skrumpende gletsjere I stedet bruges faciliterne nu til betjening af folk, der gerne vil vandre i området om sommeren.
Området minder om det langt mere utilgængelige område, Landmannalaugar og

huser et af Islands største geotermiske områder, Hveradalir, hvilket giver en fascinerende kontrast til den sne og is der - trods alt - stadig er i området, selv om sommeren.
Sammen med de sorte klipper, jordbunden i gullig-røde og brune nuancer, dampskyerne, og grønne områder imellem, giver det et fantastisk farvespil.
Et enkelt sted er der indrettet en lille dam, hvori man kan bade i det varme vand fra en af de mange varme kilder i området. Der er også udlagt vandrestier i området, af varierende sværhedsgrad og længde, disse er beskrevet på hjemmesiden Kerlingarfjoll.is.

I store dele af det geotermiske område består jordbunden af forvitringsprodukter med oprindelse i lava. Disse kaldes rhyolit og kendes på deres rødlig-gullige farver. I findelt form (støv og ler) danner dette
materiale et forbløffende klæbrigt, men alligevel glat, mudder, når det bliver vådt.

Andre steder findes partier af sort glasagtig lava - obsidian - Der ligger også en masse stykker af dette materiale spredt ud mellem de andre sten, bl.a. i nærheden af føromtalte parkeringsplads.
Der findes også hvide mineralstykker, sikkert bestående af kisel og gips, med gule svovlkrystaller, som er dannet af de varme kilder.
Som sagt, (skrevet) kommer man til Kerlingafjjöll ad route F35, også kaldet Kjølurruten, som går fra det nordlige Island gennem højlandet og slutter nogle km før det geotermiske område Haukadalur, der bl.a. huser gejseren Geysir og den endnu aktive Strokkur.
Rute F35 er officielt kun åben i de 3 sommermåneder juni, juli og august. Uden for denne periode tager enkelte alligevel turen ind til området i deres supermonsterjeeps, sikkert mest for sportens skyld, men også for at køre på snescooter, løbe på ski, og hvad man ellers kan finde på i det snedækkede landskab.