Gossaukamm
Udsigt over Vordere Gossausee mod Dachsteinmassivet. I klokken 2 position i forhold til Sørens hoved ser man, mellem træerne, bjergstationen til svævebanen, lidt længere mod højre Gablonzerhütte


Lørdag den 11.7

I dag brugte vi en del tid til at købe ind o.s.v. men besluttede at bruge eftermiddagen på en tur med Gossaukammbahn op på den vestlige del af Dachstein-massivet - sådan nærmest en træningstur, da vi jo pønsede på en tur til Weissse Gletscherwelt næste dag, et langt vildere og højereliggende område.
Søren var nu blevet helt rask så vi følte nok at han også kunne deltage i ekspeditionen, vi fik også lokket Birgit med da det trods alt ikke var det mest ekstreme bjergmiljø vi skulle op i - kun en 17-1800 meter.


Vi nåede banen ca. kl 14 og fik gratis adgang, til gondolen, om ikke på vores glatte ansigter, så dog på vore Salzburgerlandkarte og så gik det ellers op ad. Det er en ret stejl, men flot opstigning, som forløb uden problemer, og kl. 14:40 stod vi oppe på bjergstation Zwieselalm 1600 m.o.h.
Der var en flot udsigt ud over Dachstein, Vorderer Gossausee m.m.m. Desværre var vejret ikke i top - noget overskyet, og enkelte smådryp. Vi besluttede at tage den lidt med ro og kun gå en lille vandretur i området, nærmest hen hvor fødderne førte een. Først kom vi forbi Gablonzerhütte, der var levende


musik og der duftede dejligt af kaffe så vi blev enige om at der måtte vi lige kigge ind på tilbagevejen - hvis der var tid inden sidste gondol ned kl 17.20.
Gossaukamm er et smukt og frodigt område - der desværre bærer præg af intensiv udnyttelse til skisport om vinteren. Men der er mange vandre- og klatrestier i området
så det er også interessant om sommeren. Så vi gik vel en 3-4 kilometer, i området medens vi nød den flotte udsigt hen over søen hen mod Dachstein-massivet. Der var også en del smukke blomster a. la. alpeeng, men efter en times tid var vi tilbage ved Gablonzerhütte.

Panorama ved Gssthof Sonnen Alm - tror jeg nok.


Vi gik ind i restauranten / spisestuen og bestilte en gang Apfelstrudel med kaffe. Det var nogle unge mennesker med et bette spædbarn der passede biksen, og der var i det hele taget en rar afslappet stemning. Det vi på dansk kalder hyggeligt ! De havde også en flot keramikovn hvor man kunne få tørret sine støvler. Men efter at have siddet der en times tid var det tid til at bevæge sig tilbage til svævebanen og komme ned igen.
Vel nede igen ville vi lige hen og se hvad der foregik ved søen - der var ikke mere end ca. 100 m at gå, så det var jo overkommeligt.

Der står nogen ved korset på Donnerkogel 2055 m.o.h.   Gablonzerhütte...


Vi havde spottet nogle dykkere og var nysgerrige for at se hvad de havde gang i. Det viste sig såmænd at de var igang med at dykke i søen hvis vand da også så meget klart ud. Imidlertid spottede vi noget hvidt et stykke henne langs den højre søbred der mistænkeligt mindede om sne. Søens vandspejl ligger 920 m over havet - og i denne højde burde der ikke ligge sne om sommeren. Men jo - den var god nok, da
vi nåede derhen viste det sig at være at område med op til 2 m dyb sne over et område på vel ca 1000 m2.


Efter de bagved bagved liggende træer og buskes ramponerede udseende at dømme, kunne det ikke være andet en resterne af en lavine ! Den har simpelthen aflejret så meget sne at det endnu ikke var nået at smelte. Det var jo også første gang på denne tur vi kunne i nærheden at sne - så det var jo vældig spændende at trampe rundt i.
Søen er iøvrigt en del af et større kraftværkssystem, og dens overflade er derfor kunstigt hævet med 12 m - vandstanden reguleres en del efter årstiden f.eks. sænkes den i løbet af vinteren sådan at

  Lidt gasthäuser og et par kiosker ved søens afløb.


vårflommen ikke bliver for meget for afløbet.

Der ligger er par gästhauser og lidt kiosker ved søen og der så da egentlig ganske hyggeligt ud - vi talte om at tage herop en anden dag for at spise.
Denne aften tog vi dog til den nærliggende by Altenmarkt og spiste på Gasthof Rosner - ganske udmærket.

Ja - sådan en lavine pakker sneen godt sammen.. Så man kan sagtens gå på den. Bemærk de væltede og forpjuskede træer i baggrunden.