Akureyri og tørvegården Laufás.
Panorame over Akureyri og omegn fra den anden side af fjorden. Inderst inde (Til højre) ligger landingsbanen til den lokale flyveplads, og i havnen et par velvoksne krydstogtsskibe. Byen ligger flot ved fjorden ikke langt fra høje fjelde, nogle af dem op til 1400 m høje.
Søndag den 20 Juli.

På denne dag, vores første hele dag i Akureyri, blev vi enige om at vi ville besøge tørvegården Laufás. Bagefter ville vi se lidt på byen og så gå ud at spise. Tørvegården ligger på den anden side af fjorden Eyjafjördur ca. 18 km længere nordpå end Akureyri, d.v.s. vi er her kun ca 70 km syd for polarcirklen. Utroligt at kan man opretholde noget der ligner landbrug så langt nord på. Efter en god

brunch og godt op ad formiddagen kørte vi afsted. Først slog vi dog lige et slag omkring havnen for at se et stort krydstogtsskib. Det viste sig at der var 2 af slagsen med tusindvis af turister om bord. Ret voldsomt i så lille en by, så vi spekulerede på hvor de mon allesammen befandt sig....
Så kunne vi fortsætte mod Laufás, som er ganske let af finde. Man følger blot vejen mod Myvatn, men der hvor den tager et skarpt sving fortsætter man bare ligeud langs kysten

af fjorden. Efter en 11 km ligger gården på venstre hånd. Inden vi kom så langt, gjorde vi dog holdt på en P-Plads på den anden side af fjorden, lige overfor Akureyri, som præsenterede sig vældig flot og nærmest tiggede om at blive fotograferet - det blev den så, inden vi fortsatte. Vel fremme svingede ind på P-Pladsen og erlagde en beskeden sum for at se anlægget. Gården er bygget i 1800 tallet og var oprindelig en præstegård, endda en temmelig stor een af slagsen.

Et af de store krydstogtsskibe præsenterer bredsiden, sikke en klods ! "Vores" hus, set fra den anden side af fjorden. Det ligger lige i midten af billedet, bag nogle træer. Skiltet der fortæller om gården og dens historie.

Den er nu museum, så der bor ikkenogen i den. Indvendig viste tørvehusene sig at være ganske hyggelige, der var lidt hobbit-hule over dem, og man kunne godt forestille sig at der var rart herinde når vinterstormene rasede udenfor. Da det jo er svært at bygge stort med tørv og lidt træ, bestod gården af en masse mindre huse forbundet med gange, derfor var mange rum at bese, men vi havde god tid og der var ikke mange besøgende, så vi gik rigtig og hyggede os med det. Da vi næsten var igennem, væltede det pludselig ind med mennesker, så mange at de dårligt kunne se - og fotografere - for hinanden.

  Et kig ud gennem vinduerne. Nej - det er ikke en person der har hængt sig, blot nogle
(meget) lange strømper der hænger ned.
Facaden af tørvegården Laufás. Som man kan se hører der en kirke til stedet, men det var jo også en præstegård. Bemærk edderfuglefiguren over gavlen på det midterste hus. En væsentlig indtægtskilde for gården var netop edderdun. Lidt video inde fra tørvehusene.

Heldigvis nåede vi ud inden hovedstyrken nåede os, og udenfor kunne vi se et par store turistbusser parkeret. Det var nok et kontingent krydstogtsturister der var ankommet i disse, og som nu trængtes inde i den stakkels tørvegård.
Så gik vi rundt om tørvegården så vi kunne se den fra alle sider og derefter gik vi ind i kirken, som var ganske flot, og vist også ganske imponerende efter datidens forhold.
Vi rundede af med en kop kaffe og kage i det
tilstødende cafeteria inden vi vendte næsen hjemad.

Et af de bedre rum. Bemærk tøjrullen. Et par af de mere rå rum her & her.   Gården set bagfra - de "indsunkne" vinduer viser at
tørvemurene er meget tykke.

Tørvehusene set fra nord.

På vejen tilbage til Akureyri, bemærkede vi
et kraftigt dampende udløb ved siden af vejen. Det viste sig at være kølevand fra
en tunnelboremaskine der var igang med at gnave sig gennem fjeldet for at lave en smutvej uden om den stejle omvej over fjeldet som Ringvejen mod Myvatn jo tager.
Tilbage i byen fordrev vi et par timer i den velassorterede botaniske have, inden aftensmaden, som vi jo havde bestemt os for at indtage ude. Det viste sig nu at være mere end besværligt at få plads nogen steder, men til sidst fandt vi en kinesisk restaurant der serverede os en udmærket 5 retters menu.

Birgit skriver i gæstebogen.   Set lidt ovenfra. Klik forskellige steder for at se inventaret.